Iste på rejuvelac

Rejuvelac är en fermenterad dryck som oftast görs på groddat, fermenterat helt vete eller råg. Den går också att göra på groddad quinoa eller på rödkål. Fermenteringen gör drycken proppfull av goda mjölksyrabakterier som gör magen glad. Drycken är syrlig och lite spritsig och smaksatt med citrus och ingefära blir den en riktig höjdare.

Jag fick en idé nyligen om att rejuvelc nog skulle kunna göra en härlig bas till iste. Så när min senaste laddning rejuvelac var klar passade jag på att prova. Resultatet blev helt klart godkänt. Att kunna dricka en god iste och veta att den dessutom är fullpackad med bra magbekterier är inte så pjåkigt, allra helst om man är förtjust i iste. Du kan laborera med smaken på teet. Jag är inte så äventyrlig när det gäller te, jag gillar svart te som inte är smaksatt bäst. Men jag kan tänka mig att t e x mangote skulle kunna vara en höjdare.

Foto 2014-10-21 09 06 58

Rejuvelac

  • 1,3 dl helt vete, råg eller quinoa
  • 1 msk honung
  • 1 liter vatten
  • någon cm skivad ingefära
  • några bitar citrusskal, gärna bergamott när den går att få tag på!


Skölj och blötlägg vetet, rågen eller quinoan. Grodda sedan 1-2 dagar tills säden har en liten grodd. Jag groddar i glasburk med locket lite på glänt. Groddarna behöver sköljas 2-3 ggr dag (quinoan groddar klart snabbare). Häll sedan på 1 liter vatten, en rejäl msk honung och låt rejuvelacen stå 2-3 dagar i rumstemperatur (med lock, jag använder glasburk). Lukta och smaka på den dagligen, när den är klar ska den lukta och smaka friskt och syrligt. Det kan uppstå vitt guck uppepå, det i sig är inte farligt så länge rejuvelacen smakar bra. Drycken ska också bubbla. Observera att rejuvelac på quinoa blir mer mjölkig i färgen. När den är färdig, sila av kornen och häll upp på flaska, peta ner ingefära och citrusskal. Förvaras i kyl, håller ca 1 vecka. Du kan göra en ny laddning med kornen, häll bara på nytt vatten och honung, proceduren tar då bara 1 dag. Sedan måste kornen slängas.

Photo 2014-10-29 16 47 54

 

Iste på rejuvelac

  • rejuvelac
  • kallt svart te (valfri smak)
  • rejuvelac
  • pressad citronsaft
  • honung

Häll upp hälften rejuvelc och hälften te i glas eller tillbringare. Smaka av med pressad citron och honung. Servera med eller utan is.

 

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes