Kryddig blodapelsinmarmelad

På senare år har jag insett hur lätt det är att koka egen sylt. Blodapelsinerna är här ett kort tag till och eftersom jag är galen i dem bestämde jag mig för att prova om det är lika enkelt att koka marmelad som sylt, vilket det var, trots att jag stressad läste fel i det recept jag använde. När man kokar marmelad skal frukten först kokas utan socker och sedan skall sockret tillsättas. Nu kokade jag alltsammans på en gång vilket visade sig fungera lika bra, så här kommer mitt felaktiga sätt att koka marmelad.Vid marmeladkok känns det extra viktigt med ekologiska apelsiner då man använder både skal och fruktkött. Kryddorna kan man strunta i, men de ger underbar doft och arom till marmeladen som förresten är en perfekt gå bort present som brukar imponera!

Kryddig blodapelsinmarmelad

 • 500 gr ekologiska blodapelsiner
 • 1 ekologisk citron
 • 4,5 dl råsocker
 • 1 kanelstång
 • 2 stjärnanis
 • 10 gröna kardemummakapslar

Tvätta apelsinerna och citronen väl i varmt vatten. Skär bort fästet och skär sedan frukten i grova bitar. Kör den till ett grovt mos i matberedare. Blanda moset, kryddorna och sockret i en kastrull och koka marmeladen i 20 minuter med lock. Tag därefter av locket och fortsätt koka på medelvärme tills frukten är mjuk och marmeladen fast. Gör marmeladprov, tag en sked marmelad på ett fat och kyl det snabbt, om den är fast är marmeladen färdig. Min marmelad kokade i ca 30 minuter. Häll upp marmeladen i väl rengjorda varma burkar. Förslut och låt svalna.

, , , ,

5 Responses to Kryddig blodapelsinmarmelad

 1. Mamma Mimmi 11 februari, 2010 at 9:55 e m #

  Låter alldeles underbart och precis vad jag letat efter. Imorgon blir det till att ut och leta ekologiska blodapelseiner. Tack!

 2. Katja 11 februari, 2010 at 10:16 e m #

  Mimmi, jag hittade ekologiska blodisar på Coop.

 3. Anna B 13 februari, 2010 at 8:48 f m #

  Kryddor och blodapelsin, härliga vintersmaker. Måste erkänna att jag själv är lite feg vad gäller stjärnanisen. Lyckades överdosera i en päronsylt vilket nästan gav mig en nära-döden-upplevelse.

 4. nässelblom & choklad 14 februari, 2010 at 11:05 f m #

  Vad gott det låter med blodapelsiner i marmeladen. Dem ska man verkligen ta vara på just nu.

 5. Katja 15 februari, 2010 at 6:03 f m #

  Anna B, stjänranisen är potent;) men med blodisen funkade den bra.

  Nässelblom och choklad, precis, de har så kort säsong, vilket jag sörjer varje år!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes