Marinerade haricot verts med jordgubbar

För ett tag sedan åt jag lunch på Uppsala konserthus. En mycket trevlig restaurang med mycket närodlat och ekologiskt på menyn. Deras salladsbuffe innehöll en helt underbar sallad/tillbehör med haricot vert och vaxbönor samt jordgubbar. Jag var skeptiskt till en början, jag gillar inte frukt och bär i mat, men jordgubbarna lyfte bönorna till oanade höjder. Jag lyckades inte knipa receptet så jag fick bege mig hem och laborera själv. Och med ganska gott resultat måste jag säga själv! Jag kan tänka mig att hallonvinäger kan vara en höjdare, men jag hade ingen hemma denna gång.

Haricot vert med jordgubbar
Marinerade haricot vert med jordgubbar

  • 300gr haricot verts eller vaxbönor
  • 100-200 gr jordgubbar (frysta går bra!)
  • en halv skivad rödlök
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 4 msk olivolja
  • 1-2 tsk honung
  • salt och peppar

Koka bönorna i lättsaltat vatten, ca 2-3 minuter, det är viktigt att bönorna inte blir överkokta. Häll av vattnet och lägg bönorna i ett bad med iskallt vatten och isbitar en stund så blir de extra krispiga. Blanda ingredienserna till vinegretten och vänd ner bönorna. Låt stå över natten så smakerna blandas.

, , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes