I helgen var jag på kostkonsultsutbildningen och temat för helgen var raw food, 80/10/10 närmare bestämt. 80/10/10 innebär att man äter i huvudsak frukt och grönsaker, inga oljor och väldigt begränsat med fett. 80% av kalorierna ska komma från kolhydrater, 10% från fett och 10% från protein. Dr Douglas Graham som är en av de stora namnen inom 80/10/10 menar på att det är fettet och framförallt i kombination med kolhydrater som är roten till många av de välfärdssjukdomar vi ser idag.
Jag känner mig kluven inför det hela. Finns mycket som jag tycker är vettigt, framförallt att man inte äter så mycket fett i from av nötter, frön och oljor. Min mage klarar inte va den mängd nötter och frön som många raw food recept innehåller. Men jag har svårare med det faktum att man inte använder i princip några kryddor förutom färska örter och salt är big no-no. Och tanken på att i princip bara äta frukt fram till middagen känns både ensidig och lite trist. Jag tror jag skulle tröttna på frukt och den söta smaken. Anledningen till att huvuddelen av födan är frukt är att frukten är mer kalorität och då man måste äta väldigt mycket i volym för att komma upp i den kalorimängd man behöver få i sig äter man främst frukt. En typisk dag för en 80/10/10 person skulle kunna vara 10-15 apelsiner juicade till frukost, 10 bananer och massor av bladgrönt mixade till en smoothie och en stor sallad, spaghetti på squash och en tomatsås med färska örter till middag, men före grönsakerna äter man också frukt. Bara volymen känns lite svår att hantera, och som sagt, även om jag älskar frukt skulle jag nog tröttna.
Men jag blev ändå inspirerad till att prova göra något som hyfsat liknar en middag man skulle kunna äta inom ramen för 80/10/10. Såsen smakade nästan som köttfärssås och så går det otroligt fort att svänga ihop denna rätt! Färgen är inte fager, men smaken var är god.
Nästan-som-köttfärssås
4 portioner
- 2-4 squash beroende på storlek
Sås
- 3 tomater
- 1 paprika
- 0,5 morot
- 0,5 avocado
- en kvarts gul lök
- 3 soltorkade tomater
- 2 dadlar
- en näve bladpersilja
- salt och svartpeppar (kan uteslutas om du är strikt 80/10/10)
Skär squashen med spiralskärare till pasta, eller hyvla squashen till långa strimlor. Mixa såsingredienserna i en blender till en sås. Servera med squashen.