Pizza de luxe

Jag glömmer oftast bort hur gott det är med hemlagad pizza, för att sedan komma ihåg det ungefär 2 gånger per år.  Jag äter sällan köpepizza, annat än i Italien,  avskyr mängden ost, den läskiga skinkan, ja ni vet…

Men när man gör pizzan själv får man bestämma helt själv! I fredags hade sonen en kompis som sov över och alla fick göra sin egna pizza. Kidsen körde med herdelig capriciosa.

IMG_2296

Söt dotter i pizzabagartagen

IMG_2313

Rock on!

Maken och jag gjorde en lite mer vuxnare variant med grillad aubergine, spenat och vitlöksmarinerade champinjoner. Jag mäter aldrig mjölmängden till degen,  gissningsvis är det drygt en liter mjöl.  Degen ska vara spänstig, men lite kladdig. Om du bakar mycket kommer du att efter ett tag lära dig känna när degen är rätt.

IMG_2317

Pizza de luxe

Deg

5 stora pizzor

  • 50 gr jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk rörsocker
  • 1 tsk salt
  • vetemjöl eller siktad dinkel

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker och mjöl. Kör degen i assistent ca 10 minuter eller knåda minst 15 minuter för hand. Låt jäsa minste 1 timme, gärna längre.

Pizzapålägg

till 2 pizzor

  • 1 aubergine
  • salt
  • olivolja att steka i
  • 1 förpackning vitlöksmarinerade champinjoner (tex Ridderheims)
  • 1 mozzarella
  • 100 gr fetaost
  • 125 gr ricotta
  • färdig pizzasås
  • ett halvt tråg spenat (35 gr)
  • olivolja
  • nymalen svartpeppar

Skär auberginen i tunna skivor på längden, salta den och låt den stå en stund så att den drar ur lite vätska. Skölj av saltet och torka auberginen. Stek den sedan i lite olivolja till seden får relativt mycket färg. Skär mozzarellan i skivor.

Tag upp degen och dela den i 5 lika stora delar. Jag brukar aldrig kavla min pizzabotten, men gillar du tunn pizza plockar du fram kaveln och kavlar varje degklump till tunna bottnar. Annars gör du som jag, använder händerna till att tunna ut degklumpen till en pizzabotten. Bred pizzasås på bottnarna. Lätt på aubergine, svampen och spenaten. Smula över fetaosten, lägg på mozzarellan och klicka över ricottan. Drag ett par varv med pepparkvarnen över och stänk lite olivolja över. Grädda i 225 grader ca 10-15 minuter, tills osten smält och pizzan fått fin färg.

, , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes