Potatissallad med salicorne och ägg

Som jag skrev igår så hittade vi i helgen en ny och spännande ingrediens, salicorne. Den kallas också sjökorall eller glasört. Eftersom vi hade köpt en bit varmrökt lax blev salicornen del av en potatissallad som vi serverade till fisken. Mitt experiment föll mycket väl ut, om jag får slå mig för bröstet en stund. Dressingen är väldigt syrlig i smaken, äggen står för det där lite metallaktiga, umamilika, spenaten tillför lite beska och crunch och salicornen krispighet och sälta. En toppenkombination som passar väldigt bra till fisk, särskilt rökt sådan. Jag är glad att jag bestämde mig för att ta med äggen, maken var lite skeptiskt till det hela, men ändrade sig när han väl fick smaka. Salcorne kan vara svår att hitta inser jag, men det går såklart att göra salladen även utan.

potatissallad med salicorne

Potatissallad med salicorne och ägg

2-3 portioner

 • 750 gr potatis
 • 30 gr salicorne
 • 35 gr babyspenat
 • 2 kokta ägg, hackade
 • 2 msk olivolja
 • rivet skal och saft från 1 citron
 • salt+peppar

Skala potatisen och skär i lagom grova bitar för salladen. Koka dem varsamt i saltat vatten. Under tiden potatisen kokar förbered dressingen till salladen. Blanda olivolja, citronskal och -saft, salt och peppar i den skål du tänkt servera salladen ur. Vispa ihop dressingen ordentligt så den tjocknar lite. Häll av potatisen och låt ånga av. Häll sedan potatisen i serveringsskålen och vänd runt så att dressingen blandas med potatisen. Vänd ner ägghacket, salicornen och spenaten och servera till fisk, gärna rökt sådan.

, , , , ,

5 Responses to Potatissallad med salicorne och ägg

 1. Zaba 11 november, 2008 at 10:56 e m #

  Hur smakade den, har prövat den här hemma när fiskhandlaren gav mig lite gratis föt att jag var så nyfiken på vad det var. Jag är inte så förtjust tycket mest den var som saltvatten med crunch i.

 2. Zaba 13 november, 2008 at 1:37 e m #

  Jag fick tipset om att koka dem lätt och sedan äta dem med lite citron och parmesan ost till fisk.

  Följd instruktionerna helt men tyckte mest det smakade crunchigt saltvatten.

  Hur smakade de för dig? Tyckte du om dem?

  Zaba

 3. Vera 17 november, 2008 at 7:09 e m #

  Men, vilken spännande ört. Den blev jag ju såklart sugen att testa… och din sallad, en smakkombo helt i min stil 🙂

 4. Ayla 21 november, 2008 at 3:26 e m #

  Ska bli spännande att se om jag kan hitta denna ört i butiken. Annars får man väl be de ta in den 🙂

  ikväll blir det ugnsstekt lax med en god sås till i vårt hus. En god sallad till det och fredagen är räddad!

  missa inte min adventskalender som startar den 1 dec. roliga, härliga och goda små matluckor kommer att presenteras varje dag fram till jul…

 5. Katja 25 november, 2008 at 7:53 e m #

  Zaba, det smakade som crunchigt saltvatten, men jag gillade just det;)

  Vera, vi verkar ha samma smak i mycket du och jag!

  Ayla, kollar såklart din kalender. Impad över alla som hinner/orkar vara så strukturerade i sitt bloggande!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes