Gurksallad med fetaost, granatäpple och mandlar

För några helger sedan var jag och min fina make i Köpenhamn. En av mina favoritstäder, så härligt operfekt, med en mångfald som inte finns här hemma i Stockholm. Vi hade egentligen tänkt att testa en vegetarisk restaurant, men vi hade en fruktansvärd otur eftersom den hade stängt för renovering bara några dagar innan vi åkte. Vi hamnade på PatePate, som ligger i Kodbyen. En restaurang som vi hör mycket om som visade sig leverera! Jag brukar oftast ta restaurangrekommendationer från andra med en nypa salt, jag brukar inte tycka likadant som den som rekommenderat den, har jag märkt.

PatePate serverar smårätter, lite större än tapas, men lite mindre en än varmrätt. Vi beställde in 5 rätter som vi delade på och utöver detta beställde vi in grillade pimientos de padrones som fanns på tillbehörslistan. Bland annat fick vi en helt perfekt risotto med gröna ärtor och kantareller och en libanesisk gurksallad med fetaost, granatäpple och mandlar. Jag trodde på förhand att salladen skulle vara den tristaste rätten, men det visade sig vara helt perfekt balanserade smaker, sval gurka, syrliga granatäppelkärnor, en hint av färsk mynta och rostade mandlar. Det gifte sig förvånansvärt väl!

När vi kom hem kunde jag inte låta bli att göra min variant på salladen. Detta är verkligen en fräsch sommarsallad som funkar som förrätt, huvudrätt och tillbehör!

Photo 2014-06-08 18 32 44

Gurksallad med fetaost, granatäpple och mandlar

2 portioner som huvudrätt

  • 2 gurkor
  • 0,5 granatäpple
  • 1 paket fetaost
  • 1 dl skållade mandlar
  • 0,5 dl hackad mynta
  • salt, peppar och lite olivolja

Rosta mandlarna i en torr stekpanna, var uppmärksam, de bränns lätt vid! Skala gurkorna och hyvla sedan tunna strimlor med skalkniven eller en osthyvel. Ta inte med det innersta där kärnorna sitter. Lägg gurkan och myntan i en skål, smula ner fetaosten  och blanda. Smaka av med salt, peppar och en skvätt olivolja. Pilla loss granatäppelkärnorna och vänd ner dem försiktig i salladen. Strö över mandlarna. Servera som den är eller på en bädd av gröna blad.

, , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes