Italiensk linssoppa

Detta recept är en gammal trotjänare hos oss! Den är relativt mäktig så detta är en soppa att bjuda på när man har soppskeptiker till bords. Ni vet dom där som hävdar att man inte blir mätt på soppa. Baconets sälta gifter sig fantastiskt med palsternackans och morotens sötma och grädden gör soppan len som en babyrumpa.

Italiensk linssoppa

Italiensk linssoppa

4 port

  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor färsk vitlök eller 1 klyfta vanlig
  • 1 stor morot
  • 2 normala palsternackor eller 1 stor
  • 2 potatisar, 3 om dom är små
  • 1 dl röda linser
  • ett halvt paket bacon
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl mjölk
  • ett par msk grädde
  • 1 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • salt och peppar
  • smör till stekning

Hacka lök och vitlök, skala morot, palsternacka och potatis. Skär morot och palsternacka i slantar och tärna potatisen. Klipp eller skär baconet i strimlor. Fräs bacon, lök, vitlök morötter och palsternacka en stund, tillsätt linser och potatis och fräs tills linserna blir knallröda och lite glansiga. Slå på grönsaksbuljongen, timjan och lagerblad och koka tills rotsakerna är mjuka. Slå på mjölken och grädden, smaka av med salt och rejält med svartpeppar.

, , , , ,

8 Responses to Italiensk linssoppa

  1. Nilo 11 mars, 2009 at 10:46 f m #

    Mmm, låter gott och enkelt! Jag älskar soppor av alla dess slag, det är ju tacksam mat… särskilt när barnen också älskar soppor & det brukar inte vara svårt att slänga ihop nåt ganska snabbt. Soppornas årstid är nu 🙂

    (fast vi har en jättegod persisk kall soppa som vi alltid gör om sommaren m utspädd naturell yoghurt, äpple, russin o valnötter… också gott :))

  2. Katja 11 mars, 2009 at 5:31 e m #

    Nilo, det låter supergott. Jag älskar kall avocadosoppa och har också gjort en fetaostsoppa som inte var så dum. Här är väl ungarna inte så jättetända på soppa, men jag ger inte upp.

  3. Lotta 12 mars, 2009 at 9:15 e m #

    Åh, det låter supergott, men till skillnad från Nilo är jag inte begåvad med barn som äter soppor, nå, det gjorde inte jag heller som barn så det är väl bara att stå ut och spara receptet till en sen barnfri middag för mig och maken 🙂

    härlig blogg du har med superfina bilder

  4. Katja 18 mars, 2009 at 7:44 e m #

    Lotta, mina äter inte soppa heller, men jag envisas med dem ändå;) Och faktiskt går båda med på att smaka nuförtiden. Nu har vi alltid pannkaka efter så det går inte hungriga från bordet.

    Tack snälla för dina vänliga ord. Det är maken som står för fotograferandet!

  5. Sanna 20 november, 2009 at 9:27 e m #

    Detta recept ska jag absolut skriva upp! Har några där hemma som är aningen skeptiska och anser att soppa mest är en förrätt! Men de brukar äta utan ett knyst när jag ställer fram matiga soppor 🙂
    I veckan gjorde jag en köttfärs- och grönsakssoppa, se recept här nedan. Även den var oerhört matig 🙂
    http://veckansmiddag.blogspot.com/2009/11/kott-och-gronsakssoppa.html
    tack för tips! och grattis till Weckans Twitterkock 🙂

  6. Anna B 23 november, 2009 at 8:29 f m #

    Den lät riktigt smaskig, inte undra på att den vann!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Katjas mat » Blog Archive » Veckans Twitterkock - 21 november, 2009

    […] vecka är det (trumvirvel!) lilla jag som är utsedd till veckans twitterkock med receptet på den italienska linssoppan! Jag blev alldeles pillrig av glädje, och var tvungen att utföra en liten segerdans och […]

  2. Italian Lentil Soup - FD Foods - 17 november, 2014

    […] got it from an online friend who has a great foodblog! in Swedish – I’ve changed the quantities a bit, but it’s basically the […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes