När fel blir rätt

För några veckor sedan fyllde dottern 3 år. Till kalaset hade hon bestämt en hallontårta och som den goda modern jag alltid är (ehum..) så skulle jag såklart åstadkomma den bästa hallontårtan någonsin. Jag bestämde mig för att göra en tårta med traditionellt anslag, hallonmousse med italiensk maräng , hallonsylt och krossade maränger i mellan och med färska hallon och hallongrädde på tårtan. Nåväl kvällen innan skulle jag göra hallonmoussen och lägga ihop tårtan, men något gick katastrofalt fel med moussen. Moussen bestod av passerade hallon, vispad grädde, den italienska marängen som vispas över sjudande vattenbad och jag har förut gjort liknande mousser utan problem. Jag var så oerhört noga med att temperera gelatinet med hallonpuren, innan jag blandade ihop hela moussen, men ändå satt allt gelatin som en klump i botten av skålen när jag tittade till den efter att den fått stå i kylen en stund. Paniken var total, men jag bestämde mig för att vara modig och tog helt sonika ur gelatinklumpen i botten, smälte den igen och gjorde ett nytt försök att försiktigt blanda ner det med resten av moussen. Resultatet var såklart inte vad jag hoppats på, moussen sprack, blev grynig och verkade inte vilja stelna trots mina försök.

Efter ett tags hysteriskt rörande i moussen i förhoppning om att gelatinet inte skull sjunka i botten bestämde jag mig för att återigen vara modig, tårthelvetet skulle läggas ihop! Det fick bära eller brista! Hallonmoussen var så klart inte tillräckligt styv utan osade ut mellan lagren så jag plastade snabbt in tårtan, slängde ut den på altanen och bad till gud (även om jag inte tror att det finns någon) om att den skulle frysa fort så att inte all mousse skulle hinna rinna ut.

På själva födelsedagen tog jag in tårtan precis innan servering och garnerade den snabbt så att moussen inte skulle hinna kollapsa och konstigt nog gick tårtan åt som smör i solsken, alla tyckte den var en av de godaste tårtor de ätit. Och den var faktiskt god tyckte till och med jag som egentligen inte är en tårtmänniska. Så ibland blir fel rätt, även i köket!

, , , ,

5 Responses to När fel blir rätt

 1. ilva 20 mars, 2010 at 6:50 f m #

  Snälla, kom genast hit och gör en sån tårta!

 2. Katja 20 mars, 2010 at 6:52 f m #

  Ilva, när får jag komma? Jag bakar tårta till dig och du lagar mat åt mig, OK???

 3. Anna B 24 mars, 2010 at 3:01 e m #

  Coolt, där var den ju. Den ser jättefin ut!

 4. Fröken Dill 30 mars, 2010 at 9:07 f m #

  Skam den som ger sig! Den färdiga tårtan såg jättefin ut. Lycklig treåring!
  Tror fröken Dill

 5. Katja 30 mars, 2010 at 3:09 e m #

  Fröken Dill, treåringen var lycklig, mest över presenterna, tårtan orkade hon inte äta;)

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes