Raw brownie

Om du bara ska testa ett raw food recept, så är det här det du ska prova. En brownie som är minst lika god som en konventionellt bakad, om inte godare. Originalreceptet har jag hämtat från MindBodyGreen, en sajt som  har korta och intressanta artiklar inom vegetarisk/vegansk mat, hälsa, träning och andlighet/personlig utveckling. I ursprungsreceptet ingår ett lager av en slags mintkräm gjord på cashewnötter. Jag har bakat den både med mintlagret och utan och personligen tycker jag att den inte tillförde så mycket, jag föredrar brownien med bara botten och glasyren. Dock delar jag med mig av receptet i sin helhet så får du helt enkelt välja! Jag har oftast gjort halva receptet, då brownien är mäktig och en liten bit räcker långt. Brownien är både gluten-, laktos-  och äggfri så den passar utmärkt för allergiker.

Photo 2013-02-09 20 03 32

Raw brownie med mintsmak

Browniebotten

  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl kakao (gärna raw)
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa muskot (kan hoppas över)
  • 0,5 dl lönnsirap
  • 0,25 dl vatten (om det behövs)
  • 0,5 tsk vaniljextrakt eller 1 krm malen vanilj

Blanda ihop alla torra ingredienserna. Rör sedan ner lönnsirapen och vaniljen och känn efter om du behöver tillsätta vatten. Det ska bli en relativt torr deg, ingredienserna ska hålla ihop, inte mer. Tryck ut degen i en form i lagom storlek. Jag har också gjort individuella brownies i muffinsformar.

Mintkräm

  • 1 dl cashewnötter (blötlagda minst 2 timmar)
  • 0,25 dl kokosmjölk
  • 2 msk kokossmör
  • agave att söta med (originalreceptet förespråkar stevia, men jag tycker inte om det!)
  • pepparmintsarom

Mixa cashewnötter, kokosmjölk och kokossmör i en matberedare eller blender tills en jämn kräm formas. Smaka av med agave och pepparmintsarom. Bred över browniebotten och ställ kallt.

Chokladglasyr

  • 1 dl lönnsirap
  • 1 dl kakao
  • 0,3 dl kokossmör
  • 1 tsk vaniljextrakt eller 2 krm malen vanilj
  • 1 nypa salt

Blanda alla ingredienser i en blender eller matberedare tills en glansig och slät glasyr bildas. Brev över brownien och låt stelna i kyl.

 

, , , , , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes