Raw cheesecake med apelsin, lavendel och honung

Jag har inte riktigt kunnat släppa tanken på lavendel. Kanske längtar jag efter sommaren? Men tankarna har snurrat kring olika sätt att använda lavendel i maten. Det är är ett av resultatet av mina tankeexperiment. Lavendel, honung och apelsin, kombinerat i en raw cheesecake.  Är man strikt är honung inte vegansk. Men jag älskar honung och äter det dagligen! Till den här cheesecaken använde jag en kastanjehonung som maken köpt åt mig i Italien. Den var fantastisk i både smak och doft, men det går naturligtvis bra med annan honung också. Till pajbotten använde jag nötskrufs efter att jag gjort mandelmjölk, men du kan använda hela nötter också. Vilka du använder spelar ingen större roll. Att filéa apelsner är rätt slabbigt och pillrigt, men det är värt besväret att vara generös med toppingen. Tänk på att lägga på apelsinerna precis innan serveringen, annars riskerar kakan att bli blöt och soggig.

Foto 2015-01-08 22 03 28

 

Pajbotten

  • 1 dl nötskrufs
  • ca 15 dadlar
  • 0,5 tsk malen vanilj

Cheesecakefyllning

  • 1 dl cashewnötter
  • 2 dl paranötter
  • 0,5 dl hampafrö
  • 3-4 msk honung (gärna kastanjehonung)
  • 2 msk kokosolja
  • 1 tsk lavendel
  • 0,5 tsk malen vanilj
  • en nypa salt
  • 3-4 msk vatten

Topping

  • 2-3 apelsiner
  • 2-3 blodapelsiner
  • 2-3 tsk honung
  • en nypa malen vanilj

Mixa ingredienserna till pajbotten och tryck ut i en liten pajform (ca 16 cm i diameter) och ställ kallt. Lägg alla ingredienserna till fyllningen i en blender och mixa till en slät massa. Smaka av och tillsätt eventuellt med honung, vanilj och lavendel om det behövs. Häll fyllningen i pajformen och ställ kallt. Filéa apelsinerna och blanda med honung och vanilj. Toppa cheesecaken med apelsinerna och servera.

, , , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes