Röding är en av mina favoritfiskar och det är en perfekt fisk att köpa hel istället för filéad. En firre räcker till ungefär 2 personer. Som ni säkert har märkt är jag svag för varma sallader och salladen som serverades till denna gång var egentligen en man-tager-vad-man-haver-historia. I kylen fanns ett gäng skockor och en purjolök som behövdes tas om hand.
Röding
2 port
- 1 röding
- blandade färska örter
- en halv citron
- salt
- peppar
Ljummen skockasallad
2 port
- 250 gr jordärtskockor
- 0,25 paket bacon
- 1 purjolök
- 70 gr babyspenat
- salt
- olivolja
- svartpeppar
Skölj fisken i kallt vatten och fyll den med örterna samt tunnt skivad citron. Gör ca 4-5 skåror på vardera sida i skinnet och tryck ner tunna citronskivor samt örter även där. Salta och peppra. Lägg fisken i en ugnssäker form och stek ca 15-20 minuter i 175 grader tills fisken är nätt och jämt genomstekt.
Skala och koka skockorna till salladen. Skiva purjolöken i ganska grova skivor, skär eller klipp baconet i små, små bitar och stek dem sedan tills baconet är riktigt knaprigt. Häll av skockorna och blanda med baconet och purjolöken. Vänd ner spenaten. Salta och peppra och toppa med en god olivolja.