Weekend på Mauritzbergs slott

I helgen har maken och jag firat 15 år tillsammans på Mauritzbergs slott. Detta blev vårt tredje besök där och besöket försämrades inte direkt av det faktum att mina snälla föräldrar överraskade oss med att betala för hela kalaset och uppgradera oss till svit! Tack snälla mamma och pappa!

Meny med lokalodlat i fokus
En av anledningarna, förutom den vackra miljön, till att vi återvänder är att köket har en uttalad vilja att använda sig av så mycket närproducerade råvaror som möjligt. Jag gillar deras filosofi och på Vikbolandet verkar det finnas en hel del gott att äta!

Menyn för kvällen såg ut såhär:

2008.04.12

Svårt vinval
Menyn var klurig ur vinhänsyn, många smaker och svårt att avgöra vad som skulle vara den dominanta i varje rätt. Till och med vår servitör tyckte att det var svårt att rekommendera något. Valet föll till slut på ett vitt riesling från Australien till både för- och huvudrätt. Valet var mindre bra till förrätten då strutspastramin var extremt salt, och tog över lite för mycket. En hederlig öl hade nog varit ett bättre val. Till varmrätten kom däremot vinet till sin rätt.

2008.04.13
halvuppäten förrätt
2008.04.13
varmrätt

Ljuvlig efterrätt
Av de tre rätterna gillade jag efterätten mest, den hade fräschör, syrlighet, mjuk sötma av den vita chokladen i bavaroisen i en sällsamt lyckad kombination. Vi drack ett mousserande muskatvin från Italien och till just den här typens friska desserter är är ett muskatvin med bubblor riktigt bra. Tyvärr finns ingen bild på efterrätten, vi var för upptagna att njuta!

Jag tyckte nog att förrätten och varmrätten hade lite för mycket olika smaker på gång. Jag gillar lite renare enklare mat generellt sätt. Att krångla till det för mycket är för mig ett tecken på osäkerhet. Att kocken dessutom komponerat rätter som var svåra att matcha med de viner som fanns att välja på drog ner betyget på middagen denna gång.

Mätta och nöjda
Allt som allt är vi ändå nöjda med vårt besök. Slottets personal är alltid mycket serviceminded och det är så pass litet att vistelsen blir riktigt avkopplande och lugn. Frukostbuffén bjöd på en del lyxiga pålägg och gott bröd. Och vi fick även med oss en burk ljunghonung från slottets egna bin hem. På vägen till Mauritzberg gjorde vi också ett supersnabbt stopp på Saltå Kvarn, jag tokhandlade mjöl, så nu kan jag baka.

, , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes