Mitt växtbaserade liv – FAQ – Protein

Mitt liv som växtbaserad har inneburit att jag nuförtiden ägnar mycket tid åt att svara på en handfull frågor, om och om och om igen. Är det något jag lärt mig under min relativt korta tid med växtbaserad kost är det att det väcker frågor, samma frågor, hos majoriteten av befolkningen. Och jag har ingenting emot att snällt svara på frågorna, men det börjar bli lite tjatigt, faktiskt. Så därför erbjuder jag en FAQ (frequently asked questions) till alla er som har frågor. Läs detta först, jag är övertygad om att du hittar svaret på din fråga.

proteinbild

Hur får du i dig tillräckligt med protein?

Fick jag en krona varje gång jag får den här frågan skulle jag blir rik. Det är den första frågan jag får när folk förstår att jag äter växtbaserat. Det är inga problem alls att få i sig protein, inga alls. För vet ni vad? Även växter innehåller protein! Surprise, surprise, men så är det! Vissa växter innehåller mer än ändra, men det finns också växter som faktiskt innehåller mer protein än kött! Chlorella till exempel innehåller hela 45% protein. Det finns en hel del forskning och erfarenhet som visar att det som anses vara ett optimalt intag av protein är överskattat och överdrivet. Vi behöver inte fullt så mycket protein som ibland görs gällande, kanske främst av industrin som säljer proteinprodukter.

Jo, men om man vill bygga muskler då?

Då kan väl inte en vegetarisk/vegansk kost täcka ditt behov av protein? Och mitt svar är, jo, det går alldeles utmärkt. Det finns ett gäng elitidrottsmän i alla möjliga sporter som klarar sig utmärkt på en vegansk kost och som ser rätt vältränade ut och dessutom presterar bra. För min egen del instruerar jag 7 fasta pass/vecka, tränar för egen del 1-2 pass/ utöver detta och kör några kortare yogapass för återhämtning på det. Och jag har inga problem med vare sig ork eller att bygga muskler. Faktum är att jag har mer ork och ser mer väldefinierad ut än förut, och jag kompletterar inte med några större  mängder proteinpulver.

En del hävdar att man måste äta muskler för att bygga muskler och att animaliskt protein skulle tas upp bättre av kroppen. I beg to differ, även här. Växtbaserat protein är mer tillgängligt och tas lättare upp av kroppen. Att äta protein fördelat över dagen och från olika proteinkällor tror jag är det bästa för oss. Detta då en del av aminosyrorna som protein består av är dominerande och upptaget av de icke dominanta aminosyrorna hämmas om man äter väldigt stora mål med protein. Att äta massor av protein kan således blir kontraproduktivt, eftersom det viktigaste är att kroppen får i sig av alla aminosyrorna.

Mer om protein

Om du vill läsa mer om protein och vegetarianer/veganer besök gärna dessa sidor:

 

 

,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes