Mjuk pepparkaka med lingon

Den här kakan har min mamma alltid bakat till julen och eftersom hon alltid bakat den har jag inte förrän i år förstått vilket guldrecept det är. Kakan är nämnligen extremt lätt att slänga ihop och sinnesjukt god. Den är äggfri och passar därför att bjuda en äggallergiker på.  Kakan har en relativt kraftig smak av ingefära och konsistensen är något extra, den är ganska blöt och nästan lite härligt geggig.

I veckan bjöd jag på den med en röra bestående av creme fraiche och rårörda lingon, men den står dig bra själv också.

Mjuk pepparkaka med lingon

Mjuk pepparkaka med lingon

 • 4,5 dl vetemjöl
 • 3 dl socker
 • 2 tsk bikarbonat
 • 2 tsk kanel
 • 2 tsk ingefära
 • 2 tsk nejlikor
 • 100 gr smör
 • 1,5 dl lingonsylt
 • 3 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna, smält smöret och låt svalna lite. Blanda ihop alla ingredienser till en smet. Smörj och bröa en avlång form (1,5-2 liter) och häll smeten i formen. Grädda i 175 grader, runt en halvtimme. I ärlighetens namn glömde jag kolla tiden i ugnen så tiden är en kvalificerat gissning. Stjälp upp kakan och låt svalna under formen.

, , ,

2 Responses to Mjuk pepparkaka med lingon

 1. Jonte 20 december, 2009 at 9:10 f m #

  Hej,

  Tack för ditt recept, hittade det i Kryddburkens blogg. Bakade det igår med pojkarna. Väldigt lätt att laga. Jag lagade med djupfrysta lingon, inte sylt. Jag måste grädda min i 70 minuter. Efter en timme hade det kanske gått ta ut kakan.

  Nästa gång jag lagar skall jag låta den svalna under formen (och inte tappa den i backen). Då blir säkert ytan mjukare…

 2. Katja 20 december, 2009 at 11:17 f m #

  Jonte, ok det verkar som att jag helt enkelt inte hade koll alls på tiden i ugnen:D

  Ja, svalna under form är bra.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes