Vår första vegetariska påsk och jag bestämde mig för att inte göra vegetarisk sill och köttbullar som vi gjorde till jul. Påsk för mig har alltid handlat om sparris i stora lass och spenat, ja i princip allt som är grönt och känns som vår, nässlor, ramslök you name it. I år är påsken dock så tidig att inga nässlor går att få tag på och ingen ramslök heller. Men vi har hittills ätit sparris, massor av sparris. Idag serverade jag en raw tonfisksallad till sparrisen som var trevlig och framförallt användbar. Den fungerar som små munsbitar på coctailpartyn, på picknicken, på buffebordet och som pålägg på mackan. Salladen var busenkel att göra, bara att mixa alla ingredienser i matberedaren. Vi serverade salladen på paprikabitar men det fungerar också jättebra att servera röran på salladsblad, på en bit bröd, i wrap eller helt enkelt på en bädd av blandade grönsaker.
Nyttiga solrosfrön
Salladen, eller egentligen röran, består främst av solrosfrön som innehåller en hel del omega 6, järn, magnesium och E-vitamin, men också B-vitaminer, främst B1 och B6. Solrosfrö är också en bra proteinkälla med sina 23 gram/100 gram, men solrosfröet innehåller mycket fett (50%) så även om det är goda fetter bör man tänka på att inte vräka i sig mängden om man tänker på vikten.
Raw tonfisksallad
ca 4 portioner som ensamrätt, betydligt fler om du serverar som plockmat eller på buffé
- 3,5 dl solrosfrö
- 0,25 dl citronsaft
- 0,5 dl vatten
- 0,3 dl tamari
- o,5 klyfta vitlök
- en näve dill
- salt och peppar
- en liten skvätt agave eller honung (kan hoppas över, jag gillar att runda av syrliga smaker med lite, lite sötma)
- en liten lök
Kör alla ingredienserna förutom löken i matberedare, skrapa ner från sidorna om det behövs. Smaka av med salt, peppar och eventuellt agave. Hacka löken fint och blanda med salladen. Servera på valfritt sätt, avocado och paprika smakar extra bra till.