Denna rätt kommer från Nordafrika ursprungligen och hittade sin väg till vårt middagsbord via Karin Magnussons kokbok Manna. Det är en bra rätt att ta till när kassan är skral. Kombinationen av ägg i tomatsås är oväntat god, och hoppa för guds skull inte över ingefäran och citronen, de höjer tomatsåsen till skyarna. Jag har uppenbarligen någon slags störning och klarar inte av att följa andras recept (utom möjligtvis vid bakning) så jag har gjort en egen variant även av denna. Karins version innehåller färsk hackad chili, men jag är svag för tabasco till ägg.
Haddja
4 port
- 2 gula lökar, hackade
- 2 klyftor vitlök, hackade
- någon cm riven färsk ingefära
- en halv klyfta ekologisk citron
- 1 burk krossade tomater4 dl grönsaksbuljong (fyll den tomma konservburken)
- salt+peppar
- tabasco
- 4 ägg
- smör eller olivolja till stekning
Sätt på ugnen på ca 180 grader. Fräs lök och vitlök mjuk i smöret/oljan. Tillsätt tomaterna, buljongen, ingefäran och citronen och låt koka ca 20 minuter. Ta upp någon deciliter av tomatsåsen och se till att citronklyftan kommer med. Mixa såsen och citronen slät, häll tillbaka såsen i kastrullen och blanda med resten. Smaka av med tabasco, salt och peppar. Häll såsen i en ungssäker form. Knäck i äggen i tomatsåsen, de ska ligga som små öar i såsen. Grädda tills äggen stannat, välj själv hur rinniga du vill ha dem. Servera med couscous eller bulgur, välj helst fullkornvarianterna!