Sallad med svartrot i citron- och tahinidressing

Det händer att jag ibland känner mig som ett smärre geni. Det händer inte särskilt ofta, men ibland. Igår var en sådan dag. I kylen fanns ett gäng bortglömda svartrötter som behövdes tas om hand och jag ville göra en vårlig anrättning som passade med de marinerade kalkonschnitzlarna som svartrötterna skulle serveras till.

sallad på svartrot

Resultatet blev en sallad med svartrot, babyspenat och rostade hasselnötter  i en ljuvlig citronig dressig med tahini i. Tahini är en sesampasta som är vanligt förekommande i mellanöstern.  Den finns i välsorterade mataffärer, men kanske allra säkrast hittar du den på en orientlivs.  Tahinin, svartroten och hasselnötterna passade sällsynt bra ihop och citronen gav det hela en vårlig skjuts, vilket fick mig att känna mig som ett smärre geni.

sparris med salcission

Till förrätt år vi sparris, lufttorkad skinka och en pata negra salami som var den godaste salami jag någonsin ätit. Den var inte billig, men sinnessjukt god! Till maten föll valet på en pigg riesling, Driessigacker med varunummer 6009, med relativt mycket blodapelsintoner.

Sallad med svartrot i citron- och tahinidressing

2-3 portioner

Dressing

 • 1 klyfta vitlök
 • rivet skal från en citron
 • 1 tsk brun farin
 • 1-2 tsk ljus sirap
 • 0,25 dl pressad citron
 • 0,25 dl tahini
 • 0,5 dl olivolja
 • salt och peppar

Sallad

 • 500 gr svartrot
 • ett tråg babyspenat
 • 1 dl hasselnötter

Blanda ihop dressingen, pressa vitlöksklyftan och blanda ihop med resten av ingredienserna. Låt gärna stå en stund så att farinsockret hinner lösa upp sig och smakerna gifta sig. Skala svartrötterna och skär i ca 5 cm långa bitar. Koka dem al dente i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, låt svartrötterna ånga av och häll dem i en skål. Häll genast över dressingen och blanda runt så att svartrötterna kan suga åt sig av dem medan de är varma. Låt svalna en stund och rosta under tiden hasselnötterna i en torr panna, hacka dem sedan grovt. Vänd ner nötterna och spenaten och blanda försiktigt.  Servera med kyckling, kalkon eller kanske en bit lax.

, , , , ,

4 Responses to Sallad med svartrot i citron- och tahinidressing

 1. -ME- 17 maj, 2009 at 3:37 e m #

  Det låter verkligen helt fantastiskt, jag måste testa. Efter onsdag då jag måste ha snygga jobbhänder. ‘s’ Svartrot är svårt på snyggheten…

 2. Katja 17 maj, 2009 at 6:14 e m #

  Jo, det har du rätt i ME;)

 3. Lotta 21 juni, 2009 at 8:25 e m #

  Detta måste jag prova. Har så fina svartrötter i trädgårdslandet.
  Visste inte vad jag skulle göra med dem men detta måste jag prova.
  Tackar!

 4. Katja 22 juni, 2009 at 4:58 f m #

  Lotta, hoppas dte smakar. Svartrot är en av mina favvorotsaker, om inte den bästa! Är de svåra att odla?

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes