Växtbaserad frukost- del 1 ”Storfavoriten”

I min nya världsordning där jag försöker hålla mig ifrån mjölkprodukter, animaliska produkter i övrigt samt försöker hålla nere på glutenet, har det tagit mig ett tag att hitta frukostvanor som funkar. Jag är en stor frukostmänniska och att överge smörgåsar med ost känns hårt, den turkiska yoghurten är också svår att avstå. Och båda förekommer, men väldigt sällan och framförallt mer och mer sällan. Nya vanor börjar hitta sin plats i min vardag. Jag har 3 olika frukostar som roteras efter ambition, tid och vad jag är sugen på.

Photo 2013-02-24 12 04 36 (HDR)

Storfavoriten är just nu en grön smoothie. För att kunna göra den krävs en blender, och gärna en med kraftig motor. Jag har våta drömmar om en Vitamix eller en Blendtec, men tills jag har sparat ihop den smärre förmögenhet som ett sådant inköp kräver har jag köpt en Wilfa med ungefär samma motorkraft som jag hittills är nöjd med. Vad som hamnar i den är olika från gång till gång beroende på vad som finns hemma. Basen består av en stor mängd gröna bladgrönsaker, just nu oftast spenat eller romansallad. När jag kan hitta färsk grönkål är det min favorit, för grönkål är bland det mest nyttiga du kan stoppa i dig. När jag skriver en stor mängd menar jag en stor mängd, för en smoothie på 3-4 dl kan du ta upp till 1 tråg/en påse (70gr) spenat/sallad/grönkål. Finns det persilja eller basilika slänger jag gärna ner en kvist av det. Ibland använder jag lite stjälkselleri, det är fortfarande en smak jag jobbar med, men jag har lärt mig att uppskatta kombinationen ananas och stjälkselleri. Till det tillsätter jag frukt och bär. Ofta banan eller mango, för det ger en mysig, len, konsistens. Avocado åker också ner emellanåt, dels för det bra fetterna och dels för konsistensen. Persikor, aprikoser och nektariner är alla guld att ha med när de finns i säsong. Och här måste jag erkänna att hur miljövänlig jag än försöker vara kan jag emellanåt inte motstå dom där importerade från långväga när det inte är säsong. Hur mycket jag en vet att de inte smakar lika bra som under säsong och hur medveten jag är om miljöaspekten händer det att jag köper dem. Skäms på mig!

Sedan fyller jag på med bär, frysta fungerar utmärkt! Jag vill slå ett slag här för Willys egna märke Garant, där finns en Trädgårdsblandning, en Superbärblandning och frysta körsbär till bra pris som jag gillar att använda. Dom är dock inte kravmärkta. Till det tillsätter jag lite vatten, ibland ekologisk äppeljuice/must och en slurk kombucha. Kombucha är en fermenterad dryck gjort på oftast grönt te som är mycket välgörande för magen (mer om Kombucha i kommande bloggpost). Ibland tillsätter jag också ett veganskt proteinpulver. Utbudet här hemma är rätt uselt vad gäller veganska pulver så jag beställer oftast dessa från USA. Jag föredrar ett pulver som innehåller både hampa-, ris-, och ärtprotein.

Photo 2013-02-24 12 20 31

Sen är det bara att köra allt i blendern så det ryker! Häll upp i glas och för guds skull, häll inte i er smoothien på 2 röda, utan sippa på den i lugn och ro så magen hinner med. Och räds inte färgen,ibland ser den ut som lervälling, men bara lugn, smaken är ljuvlig! För mig har mina smoothies blivit ett beroende och de slinker till och med ner i barnen, de ber ofta om att få ”nyttig” smoothie före den traditionella med vaniljyogurt och bär. Perfekt sätt att få i barnen bladgrönt. Äter mina barn det, kommer era göra det med, för mina barn äter ungefär 1 grönsak var, den ena äter gurka och den andra morot.

Så prova gröna smoothies, ge det en månad, försök få ner en smoothie om dagen och registrera hur du mår. Tips från coachen!

, , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes