Lördagsimprovisation

Kvällens middag blev en höjdare!

Till förrätt blev den en klassisk caprese, alltid ok, även om tomaterna kunde vara godare, dom smakar ju aldrig som i Italien, särskilt inte under vintern.

IMG_6099

Varmrätten var en improvisation, men den blev lyckad. Jag hade fått ramslök med min grönsakslåda från Årstiderna. I kylen låg ett gäng jordärtskockor och ville bli omhändertagna.

Röding med potatis- och jordärtskockmos och ramslökssallad med mandel

IMG_6105

Potatis- och jordärtskocksmos

ca 4 port

  • 6 normalstora potatisar
  • 6-7 ganska stora jordärtskockor
  • rivet skal från 1 citron
  • saft från 0,5-1 citron
  • en klick smör
  • ca 1 dl mjölk (beroende på potatissort)
  • salt+peppar

Skala potatis och jordärtskockor, dela i mindre bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatis och skockor med antingen potatisstöt eller en hederlig visp. Tillsätt smör, mjölk, citronskal och saft, smaka av med salt och peppar. Moset får gärna vara ganska löst. Sätt på locket och låt stå på spisen medan du tillagar fisken och ramslökssalladen.

Stekt röding

ca 600 gr rödingfilé

salt och peppar

Ramslökssallad med mandel

  • ett knippe ramslök (jag vägde inte mängden, kan ha varit en 5-6 blad/pers)
  • ett par msk flagad mandel
  • salt

Salta och peppra rödingen, stek den med skinnsidan neråt i medelvarm panna, stektiden beror på tjockleken, jag tippar på en 4-5 minuter. Vänd på fisken den sista minuten. Stek inte fisken för hårt, den ska vara nätt och jämt genomstekt. Samtidigt som du steker fisken rostar du den flagade mandeln. Jag använde samma panna som fisken, då vi var 2 vuxna och 1 barn, men är ni fler behöver du nog använda en panna till, alternativt gör du salladen innan du steker fisken.

När mandeln fått färg vänder du ner ramslöken i pannan och låter den precis bli varm, max 1-2 minuter. Salta.

Servera moset och rödingen med salladen ovanpå gärna med en klyfta citron på toppen.

Vintips

IMG_6101

Varunummer 22257 på bolaget, 86:- en snustorr ganska kraftig riesling från Alsace.

Jordgubbar med vit chokladdipp

IMG_6117

Det här var världens enklaste efterrätt. Sonen beställde denna till alla lördagar, så gott tyckte han det var.


4 port

  • 500 gr färska jordgubbar
  • 50 gr vit choklad
  • 1 kryddmått malen vaniljstång (en relativt ny produkt )
  • 1 kryddmått stött kardemumma

Smält chokladen i en skål i micron, ca 1,5-2 minuter. Blanda ner vaniljstången och kardemumman. Lägg upp jordgubbarna i en skål eller fat, låt alla dippa sina jordgubbar.

, , , , ,

10 Responses to Lördagsimprovisation

  1. Cecilia 6 april, 2008 at 9:59 e m #

    Den efterrätten hade jag snytit rakt av till mitt kalas imorgon om det inte vore för att jag redan gjort en Key lime pie. Men den spars och till helgen vankas fest igen ju:)

    Var köper du röding och till vilket pris? För mig gäller fiskbilen.

    Va kul att du börjat blogga förresten! Lägger dig till favoritlistan.

    Hoppas du kommer att skriva mycket om surdegar och levainbröd.

    /Cecilia fd ”pingu m Edvin o Ivar” på aff numer ”SanktaCecilia”

  2. Vera 7 april, 2008 at 6:41 f m #

    Nu måste jag fråga, en gång på aff skrevs det om ramslök och att den även kallades kajp. Är det samma sak? Svärmor säger att det inte är det, men att jag gärna ska få lite ramslök av henne till min trädgård 🙂

  3. Katja 7 april, 2008 at 6:42 f m #

    Just denna röding var nog inköpt på Vinn stormarknad på Stinsen i Sollentuna, men den låg bortglömd i frysen och ville bli tillagad. Minns inte vad jag betalade, runt en hundring/kg, hel då, men de fileade den i butik åt mig. Om du orkr vänta kommer det ett morots och amarantbröd på surdeg inom kort!

  4. Katja 7 april, 2008 at 6:52 f m #

    Vera, vad jag har förstått efter lite snabb googling är de båda lökväxter, men inte samma sort. Skulle tippa på att de smakar ganska lika! Vilken lyckost som har en svärmor som har ramslök i sin trädgård. Det vill jag också ha!

  5. zelca 7 april, 2008 at 8:00 f m #

    Jordgubbarna såg väldigt goda ut, de måste testas! Hoppas på att få mycket inspiration från din blogg!

    Angånde ramslök och kajp, kajp är ett annat namn på skogslök.

  6. Vera 7 april, 2008 at 5:53 e m #

    Aha, då börjar jag förstå. Båda är nån slags vildlök men inte av samma sort.

  7. Katja 8 april, 2008 at 6:59 f m #

    Vera, precis!

  8. Trixie 8 april, 2008 at 1:41 e m #

    Men vilken fin blogg du har! Lägger in den bland mina favoriter på min blogg så att jag snabbt och lätt hittar tillbaka hit.
    Vintips = me like:D
    Kul att du tänker på råvarorna, det gillar jag.

    Håller som bäst på att driva upp mina egna tomater, för att (förhoppninsvis) få äta en GOD tomat i sommar! Har även andra odlingsprojekt på gång i år.

  9. jennyjempa 14 april, 2008 at 4:33 e m #

    Vilken smaskig blogg!
    Jag blir hungrig av alla goda recept och fina bilder.
    Bra ideér som fungerar både till vardag och fest.
    Denna sida skapar helt enkelt mersmak;)
    Mera!mera!mera!

  10. Katja 14 april, 2008 at 5:27 e m #

    Nej men bestefar (Jenny)! Vad kul att du hittade hit!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes