Lördagsimprovisation

Kvällens middag blev en höjdare!

Till förrätt blev den en klassisk caprese, alltid ok, även om tomaterna kunde vara godare, dom smakar ju aldrig som i Italien, särskilt inte under vintern.

IMG_6099

Varmrätten var en improvisation, men den blev lyckad. Jag hade fått ramslök med min grönsakslåda från Årstiderna. I kylen låg ett gäng jordärtskockor och ville bli omhändertagna.

Röding med potatis- och jordärtskockmos och ramslökssallad med mandel

IMG_6105

Potatis- och jordärtskocksmos

ca 4 port

  • 6 normalstora potatisar
  • 6-7 ganska stora jordärtskockor
  • rivet skal från 1 citron
  • saft från 0,5-1 citron
  • en klick smör
  • ca 1 dl mjölk (beroende på potatissort)
  • salt+peppar

Skala potatis och jordärtskockor, dela i mindre bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatis och skockor med antingen potatisstöt eller en hederlig visp. Tillsätt smör, mjölk, citronskal och saft, smaka av med salt och peppar. Moset får gärna vara ganska löst. Sätt på locket och låt stå på spisen medan du tillagar fisken och ramslökssalladen.

Stekt röding

ca 600 gr rödingfilé

salt och peppar

Ramslökssallad med mandel

  • ett knippe ramslök (jag vägde inte mängden, kan ha varit en 5-6 blad/pers)
  • ett par msk flagad mandel
  • salt

Salta och peppra rödingen, stek den med skinnsidan neråt i medelvarm panna, stektiden beror på tjockleken, jag tippar på en 4-5 minuter. Vänd på fisken den sista minuten. Stek inte fisken för hårt, den ska vara nätt och jämt genomstekt. Samtidigt som du steker fisken rostar du den flagade mandeln. Jag använde samma panna som fisken, då vi var 2 vuxna och 1 barn, men är ni fler behöver du nog använda en panna till, alternativt gör du salladen innan du steker fisken.

När mandeln fått färg vänder du ner ramslöken i pannan och låter den precis bli varm, max 1-2 minuter. Salta.

Servera moset och rödingen med salladen ovanpå gärna med en klyfta citron på toppen.

Vintips

IMG_6101

Varunummer 22257 på bolaget, 86:- en snustorr ganska kraftig riesling från Alsace.

Jordgubbar med vit chokladdipp

IMG_6117

Det här var världens enklaste efterrätt. Sonen beställde denna till alla lördagar, så gott tyckte han det var.


4 port

  • 500 gr färska jordgubbar
  • 50 gr vit choklad
  • 1 kryddmått malen vaniljstång (en relativt ny produkt )
  • 1 kryddmått stött kardemumma

Smält chokladen i en skål i micron, ca 1,5-2 minuter. Blanda ner vaniljstången och kardemumman. Lägg upp jordgubbarna i en skål eller fat, låt alla dippa sina jordgubbar.

, , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes