Ursprungsreceptet till denna rätt fanns i ett nummer av Allt om mat, och den har rätten smakar Sverige, det är det bästa sättet att beskriva den på. Den kallrökta laxen, dillen, ägget och smöret smakar helt underbart tillsammans med löken, spenaten och bondbönorna. Laxens sötsälta blir ändå godare när man värmer den och bondbönorna förhöjer sötman och kontrasterar sältan fint. Bondbönorna är överhoppningsbara, men de är mitt bidrag till receptet (förutom lite ändringar i proportionerna) och enligt mig så underbart goda, om än svåra att få tag på ibland.
Det här var en av de där rätterna som går snabbt att göra, förbereder du paketen är det riktigt snabb bjudmat. Dessutom brukar det vara uppskattat med mat i paket. Dofterna som stiger upp ur paketen när man öppnar dem ger en extra dimension åt ätandet.
Är du gravid kan du köra laxen lite längre i ugnen så den blir ordentlig genomhettad, ett riktigt smart sätt att få äta kallrökt lax trots bebismagen!
Lax i papper
- 2 portioner
- 200 gr kallrökt lax
- 2 kokta ägg
- 100 gr rensade förvällda bondbönor
- 2 skivade gula lökar
- 1 tråg babyspenat
- ett par msk smör
- ca 0,5 dl hackad dill
- salt+peppar
Sätt ugnen på 150 grader. Fräs löken i lite smör tills den mjuknar. Ha i spenaten den sista minuten och låt den precis bara sjunka ner, vänd ner bondbönorna och salta och peppra. Hacka äggen och skiva laxen om du köpt den i bit. Smöra 2 smör- eller bakplåtspapper och lägg lök/spenat/bönblandningen på mitten av varje papper. Lägg laxen och det hackade ägget ovanpå och strö över dillen. Klicka över smör och vik ihop till små paket/påsar. Lägg i en ungssäker form och tillaga ca 10 minuter. Servera med kokt potatis.