Midsommar hos Katja

Sent om sider är vår midsommar förberedd och fixad. En tämligen elakartad halsfluss har satt P för både bloggande och midsommarförberedande hos oss. Men ikväll har jag äntligen fått i ordning det mesta. Detta år är det första året på säkert 10 år som vi faktiskt firar hemma. Vårt firande förskjuts lite av att sonen som tillbringat en vecka på Mallis ska hämtas på Arlanda på eftermiddagen och mina föräldrar som ska fira med oss precis kommit hem från en vecka i Frankrike. Så det officiella firandet inleds med fika.

Rabarbermoussetårta med jordgubbsfyllning
Rabarbermoussetårta skall bjudas till kaffet. Ett recept som fanns i SvD:s fredagsbilaga för ett par veckor sedan. Receptet är ett sånt där man irriteras över. När man väl sätter sig ner för att läsa det lite mer noggrannt inser man att det finns vissa logiska lapsus. Jag var tvungen att e-posta SvD för att ta reda på om rabarbern verkligen skulle vara rå i tårtan. Det skulle den, men då det mest logiska känns att den borde ha tillagats på något sätt hade det kanske varit klokt att skriva det tydligt.

Nästa irritationsmoment var själva botten som jag tillagade precis enligt anvisningen, och den visade sig bli som en lite seg, torr, ful och bubblig skosula.Den innehöll ägg, florsocker och potatismjöl. Jag undrar om de glömde bakpulvret? För på bilden ser det ut som en fin flufflig botten.

Nåväl, moussen och fyllningen smakade bra, vi får väl se imorgon hur helheten blev!

Midsommarmiddag a la Katja

Eftersom det inte blir någon regelrätt sillunch har jag tänkt servera en SOS-tallrik till förrätt, den ska bestå av

  • inlagd sill (lades in kl 7 i morse, ibland är det bra att ha barn som vaknar klockan 5)
  • senapssill (Abbas ekologiska)
  • löjromssill (nyligen gjord, verkar supersmarrig)
  • matjessill i glas
  • räktårta med kavringsbotten
  • gravad lax
  • kokt färsk potatis
  • lagrad svecia
  • kavring
  • skrädknäcke

En rejäl förrätt med andra ord, men sill är ju så gott! Öl och en OP Anderson serveras till.

Till huvudrätt blir det enklast möjliga. Hel gös och röding som ska späckas med örter och citron och lagas i ugnen. Vispat dillsmör och färskpotatis, primörmorötter, knipplök och sockerärtor. Less is more! Ett intressant vitt snustorrt riesling från Österrike ska det bli också.

Självklart jordgubbar
Naturligtvis måste det ätas lite jordgubbar också. Jag kommer att servera dem precis så där som det ska vara, naturella, men några olika tillbehör så var och en kan välja själv. Det kommer troligtvis finnas vispad grädde, vit chokladdipp och någon slags röra på turkisk yogurt.

Trevlig midsommar! Recept och bilder kommer så småningom.

, , , , , , , , , , ,

Powered by WordPress. Designed by WooThemes